Zeytinyağı içerdiği yağ asitleri açısından oldukça yararlıdır.
Yer fıstığı yağındaki tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir.
Sarımsak, bol miktarda potasyum, fosfor, selenyum, A ve C vitaminleri ile kükürtlü maddeler içerir. Kan damarlarını genişletmekte ve kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltmakta, böylece damar tıkanmasını önlemektedir.
İyi bir bitkisel protein ve lif kaynağı olan kurubaklagiller bol tüketilmelidir. Kuru fasulye, nohut, mercimek, börülce ve barbunya hem çok besleyicidir, hem de kalp hastalıkları ve kanserden koruyucu maddeler içermektedir.
Kuru yemişler özellikle kalp hastalıklarının önlenmesinde önemli etkilere sahip besin maddeleridir. Daha önceleri yağlı oldukları için kalbe zararlı sanılan yer fıstığı, ceviz, badem, fındık, fıstık, ay ve kabak çekirdekleri gibi çerezlerin yapılan çalışmalarla kalbi koruyucu maddeler içerdikleri bulunmuştur.
Meyve ve sebze gibi antioksidan etkisi bulunan gıdaların tüketimi artırılmalı.
Haftalık et tüketimi azaltılmalı. Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindi tercih edilmeli.