Dünyanın gelişmiş ülkelerinde yaygın olarak kullanılan ve ülkemizde de değişik merkezlerde uygulanan, merkezimizde de uzun zamandır kullandığımız Oberon ESG (Elektroscangrapy - Electrosomatogram) cihazı ile vücuda düşük yoğunluklu elektrik sinyali verilerek tüm sistem ve organlardaki işlevsel bozukluklar tespit edilebiliyor. Cihaz, başa takılan kulaklıklar (elektrot) sayesinde 30 - 45 dakikada tüm vücudu taramadan geçiriyor. Tarama sonucunda vücut yapısının yanı sıra tüm organlar renklerle gösteriliyor. Yazılı çıkan sonuç grafiklere de yansıtılıyor. Tüm organ ve sistemleri hastalanma riskine göre sıralayan program, ileride oluşması muhtemel hastalıklar hakkında da ikazlarda bulunuyor.
Program, tarama işlemi sırasında bozukluk olan bölgeleri çeşitli renklerle tanımlıyor. Tarama yaptığı kişinin elektriksel aktivitesini 15.000 normal insanın elektriksel aktivitesi ile karşılaştırarak sorunlu bölgeleri renklendirerek bilgisayar ortamında yorumluyor.
Bu renklerle beliren yerlerde; 'normal-fizyolojik' yani sorunsuz ya da az hasarlı bir hastalığı, kronik ama hafif seyreden bir hastalığı, çok sorunlu yeni başlayan ancak aktif ve şiddetli bir hastalığı, geçirilmiş şiddetli bir hastalığın mevcut olduğunu ve hâlâ ciddi oranda devam ettiği anlaşılabiliyor.
Cihaz, tespit sonrasında kesin tanı koymuyor. Ancak sorunlu olan bölgelerin erken teşhis edilmesinde doktorlara yardımcı oluyor. Tüm organ ve sistemleri hastalanma riskine göre sıralayan program, ileride oluşması muhtemel hastalıklar hakkında da ikazlarda bulunuyor.