BİLGİLENME HER ŞEYDİR: AYAR NOKTALARI
Kainat ve insan bir bilgilenmenin sonucunda teşekkül etmiştir. Her icat ve uygulama bir yapılanma ve işleyişe; her yapılanma ve işleyiş de bir bilgilenmeye bağlıdır. Bu bilgilenme ile hem fiziksel yapılar hem de fiziksel yapıların işleyişleri ortaya konmaktadır. Bilgilenmenin ana dayanağı ise hayattır. Yani her yapı ve işleyiş hayatın varlığı için el ele verip organize edilir. Hayata ters olan hiçbir bilgilenme ve yapılanma bu sahnede yer alamaz.
Hayat dayanaklı bilgilenmede, kainat içindeki canlı ve cansız bütün varlıklar yer almaktadır. Canlıların bilgilenme boyutundaki fark ise DNA ve ruh kavramlarının devreye girişi ile ortaya çıkar.
Canlı varlıklar ruhsal kabiliyet ve DNA yapılarına göre bilgilenmelerini organize ederler. Bir ayna gibi görev gören DNA yapıları, bilgi merkezinden aldığı bilgileri bedenlere aktararak bedensel yapılar ve işleyişleri ortaya koyar. Yani DNA'lar bilgilenmede direkt etken değil, bilgi merkezine bağlı olarak hareket eden edilgen yapılardır. Bu yapılar evrensel bilgi merkezinden birçok bilgiyi bedene aktarır. Ama bizim için önemli olan iki bilgi vardır ki, o da yapısal ve fonksiyonel bilgilerdir.
Yapısal bilgilenme ile bedenin görsel değerleri şekillenirken, fonksiyonel bilgilenme ile de tansiyondan nabza kadar bedenin birçok işleyiş değerleri ortaya konur. Yüz şeklinden organ yapılarına kadar yapısal bilgiler kişiden kişiye farklılık sergilerken; şeker, nefes ve tansiyon gibi fonksiyonel değerler ise ortaktır.
Kanada’daki bir insan ile Türkiye’deki bir insanın fonksiyonel değerleri ortak olduğu için de uluslararası norm değerler ortaya konmuştur. Yani bu değerler her yerde aynıdır. Bazı bölgesel farklılıklar konu dışıdır ki, bunlarda da evrensel bilgilenme farlı değil şartlara göre ortaya konan yeni bilgilenmeler mevcuttur.
Bedenin bilgilenme ile ortaya koyduğu bu değerler hayatın idamesi için gerekli olan optimum şartlardır. Bu nedenle bu değerleri hayati sabitler olarak isimlendirmemiz en doğru tabir olacaktır. Beden bu değerleri idame etmek için de bazı ayarları ortaya koyar. Bu ayarlamalar ile hayati sabitler şekillendirilir. Ayar noktaları olarak isimlendireceğimiz bu değerler aslında bizim hayati sabitlerimizdir. Yani bedenin fonksiyonel bilgilenmesi ile ayarlarımız; ayarlarımız ile de ayar noktalarımız yani hayati sabitlerimiz ortaya konur.