Meyve ve sebze gibi antioksidan etkisi bulunan gıdaların tüketimi artırılmalıdır.
Haftalık et tüketimi azaltılmalı. Kırmızı et yerine balık, tavuk ve hindi tercih edilmelidir.
Kuru baklagil, tahıl ya da sebze kombinasyonlarından da yeterli protein alınabilir.
Toplam yağ tüketimi azaltılmalıdır. Katı yağlar yerine sıvı yağlar, özellikle zeytinyağı kullanılmalıdır.
Diyet lifi tüketimi artırılmalıdır. Kuru baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler iyi lif kaynağıdır.
Sigara ve alkol kullanılmamalı ya da azaltılmaya çalışılmalıdır.
Hareket artırılıp, haftada en az 3-4 kez yarım saat egzersiz yapılmalıdır.
Azar azar ve sık sık yenmelidir. Bir öğünde aşırı yenmesi sonucu daha çok insülin salgılanır. Bu da hem yağın vücutta depolanmasına, hem de karaciğerde kolesterol yapımının artmasına sebep olur.
Stresli bir yaşantı varsa stres azaltılmaya ve kontrol altına alınmaya çalışılmalıdır.
Kan şekerine, tansiyona, kolesterol ile trigliserid düzeyi belirli aralıklarla bir hekim tarafından kontrol edilmelidir.
Ailede kalp hastalığından erken ölümler varsa, zaman zaman doktor kontrolünden geçilmelidir.
Zeytinyağı içerdiği yağ asitleri açısından oldukça yararlıdır. Yer fıstığı yağındaki tekli doymamış yağ asidi olan oleik asit, kötü kolesterolü düşürürken iyi kolesterolü yükseltir.